Előszó

Magyarországon a sífutás egyre népszerűbb. A nordic walking megismerése után sokan szeretnék kipróbálni annak téli változatát. Ám a nordic cruising sílécek pikkelyesek, ezekkel nem a legnagyobb élvezet csúszkálni. Azok, akik nordic cruising sít választottak a sífutástanuláshoz, általában 10-20 perc gyakorlás után szívesen váltanak a gyorsabb, simatalpú futósíre. Mi mindig az utóbbit használjuk.

Bátor kezdők gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy mennyi idő alatt fogják megtanulni a sífutást. 23 nap alatt - szoktam válaszolni. Ez természetesen csak egy átlag.
Van aki három hónapig gyakorolja, és van aki nyolc nap alatt képes elsajátítani a különböző lépéseket.

Mindenki mást és mást hoz magával. Például, aki már jól áll lesiklósín, annak jóval kevesebbet kell az egyensúlyozással foglalkozni. Hihetetlennek tűnik, de nagy előnyük van a zenészeknek. Sokat könnyíthet a ritmusérzék.

Néha, a feltett kérdésre vissza szoktam kérdezni. Tud sakkozni? Esetleg jó valamilyen logikai játékban? Ilyenkor értetlenül néznek rám, miért viccelek. Nem vicc. A gyakorlások során igyekszünk minél több technikai elemet elsajátítani, ám annak felismerése, hogy hol melyiket használjuk, gyors helyzetfelismerést követel.
Tapasztalatom szerint még idős korban is jó eredményeket lehet elérni a 23 nap viszonylatában. Nehezebb helyzetben vannak azok, akik libát vittek a tornatanárnak, hogy megkapják tornaórán a felmentést.

Ha már megvettük a túrasít, tartsuk meg, és használjuk. Túrázzunk!

sífutó táborok

Rogla
2014. december 27. -
2015. január 4.

Hohentauern
2015. január 24. -
február 1.

Ramsau
2015. február 21. - március 1.

Csorba tó
2014. március 11-15.