 |
Hófajták
A hó különböző minősége jelentősen befolyásolhatja a hangulatunkat sífutás közben. Íme néhány példa.
A keményre döngölt friss hó a legkellemesebb.
A jeges, sima, vagy szemcsés hideg hó gyors, nem mindenkinek okoz örömöt.
A frissen esett vizes hó lassú, fárasztó.
Sohase adjuk fel, ne veszítsük el jó hangulatunkat.
Az első hó különösen nagy örömet okozhat, de ha nem fagyott a talaj, hamar el is olvad. Legjobb, ha gyorsan kihasználjuk.
A vizes hó lassú és nehéz. A szél által összetört, fúvott porhó is hasonló, és ilyen még a piszkos télvégi hó is.
A hó jeges formája is változatos. 0 C-nál a sínyomban megolvad az addig kifogástalan minoségű porhó, majd kezd azonnal visszafagyni. Ilyenkor keletkezik a márvány nyom. Klasszikus stílusnál kirúgunk hátra, és nehéz lesz eltalálnunk a megfelelő waxot. Lefelékben felgyorsul a pálya. Másnapra megfagy a kinyomott víz, és csak a sínyom válik jegessé. Ebben a sínyomban a sebesség növekedésével ide-oda csapódik sílécünk (szitál) attól függően, hogy mennyire lett elhasználva a pálya. A jeges hó technikailag nagy kihívás.
A friss porhóból nagy géppel készített sífutónyom a legideálisabb. Amennyiben megfelelő az időjárás, hetekig hideg marad az idő, nem olvad, és csak lassan keményedik a hó. Az ilyen havon kopik legkevésbé a wax.
Nagyon hideg száraz időben meglepetést okozhat a hó, mert úgy érezzük hogy alig csúszik talpunk alatt a síléc.
Nagy jelentősége van a Budai-hegyekben a zúzmarának. Sok esetben használhatóvá teszi az erdei pályát.
|
|
 |
|