Bajban vannak a waxmesterek

A jövő szezonban elsőként a Sífutó Világkupa futamokon olyan belépőjegyet lehet majd kapni, ahol a néző belelát a waxosládába. Bizonyos felár arra fog jogosítani, hogy a néző végigkísérheti a versenyző sípróbáit, és ezzel együtt betekintést nyer a waxolás legapróbb részleteibe.

Ahogy egy jó zongoristának nagyon fontos lehet a zongorahangoló munkája, úgy egy jó sífutónak a waxmesteré. A közönség eddig egyiket sem láthatta, de nekem volt lehetőségem mindkét mester munkáját megfigyelnem. Hát mit mondjak, a waxolás érdekesebb tevékenység, és a végeredmény is izgalmasabb. Ezt a folyamatot kísérheti végig az a néző, aki hajlandó erre akár 50-100 dolcsit is áldozni.
Ne legyenek nagy illúzióink. Úgy ahogy én sem tudnék felhangolni egy zongorát, az ott látottak alapján sem fogja senki bewaxolni saját síjét, mint azt a waxmester megteszi egy világbajnok futósíkollekciójával. Szándékosan írtam kollekciót, hisz egy kiváló versenyzőnek annyi síléce van, amennyi a legjobb eredmény eléréséhez szükséges. Waxolás után tesztelik a léceket, próbálgatják a pályán, és ha kell akár újra vaxolják. A legtöbb rajthely közelében lefektetnek egy csúszásteszthez megfelelő, enyhén lejtős sínyomot, aminek van kifutása, és azon jól lemérhető, melyik wax mire képes.

Tizenéves koromban sokszor kellett verseny előtt (pl. Salgótarján, Bükkszentkereszt, Lillafüred) a szabad ég alatt, az ellenfelek szeme láttára vaxolni. Példaként írhatom, már akkor eljátszottuk azt a trükköt, hogy a kék színű Swix-re rátettük a kék Rode burkolatát, becsapva ezzel a kíváncsi szemeket.
Mi is a különbség a két wax között? Mindkettő -2 C foknál hidegebb hóra való, csak amíg a Swix szinte mindenfajta havon képes közepesnél jobb eredményt produkálni, addig a Rode csak a friss, kifagyott porhóban, amit a szél nem tört össze, és akkor is csak ideig-óráig. Tapasztalatom szerint a hóesés utáni harmadik napra semmit nem ért az addig kiváló wax, pedig az időjárás és a hóminőség változatlannak látszott.
A waxokat a színűk, csomagolásuk alapján aránylag "gyorsan" meg lehet ismerni, tulajdonságaik kitapasztalásához mégis mindig próbálni kell. Egyénre szabva és pályához mérten kerülnek fel a rétegek a sí talpára. Örökké jelentős szerepet játszott a parafa a klasszikus sí waxolásánál. Fiatal versenyzők mindegyike feltette már a kérdést, meddig kell még parafáznom (simítani a waxot)? Majd ha fokhagymaszagú lesz, válaszolta általában az edző.
Sokszor igényel kemény munkát a sí waxolása.

Várjuk a percet, amikor egyszer a kamera is bejuthat egy ilyen helyre, és otthon a TV készülékek előtt ülők is láthatják amint a waxmesterek bokáig állnak a (felesleges) lehúzott waxforgácsban. Láthatnánk őket izzadva, koncentrálva, erőt, fáradságot nem kímélve amint vasalnak és kaparnak annak reményében, hogy az álltaluk is képviselt versenyző pár századmásodperc előnyt szerezhet az ellenféllel szemben.

sífutó táborok

Rogla
2014. december 27. -
2015. január 4.

Hohentauern
2015. január 24. -
február 1.

Ramsau
2015. február 21. - március 1.

Csorba tó
2014. március 11-15.