Levelek Anno Domini

Prológus
A 2010. március 13 és 17 között megrendezésre kerülő jubileumi sífutótáborra készültünk, ahol a 10 éves jubileumát ünnepelte a Bozsik Sífutóiskola. Viharos gyorsasággal követték egymást az események és a körlevelek, nagyban ment a szervezkedés. Ahogyan lenni szokott volt egy-két húzóember, és néhány segítő.
A vasárnap estére szervezett ünnepség titkos előkészületei folytak szombat este. A levelezést fő vonalát gondoltuk felolvasni, de valahogy nem állt össze. Ekkor húztam elő egy régebbi ötletem, miszerint a levelezést átírom egy XIX. századi földesúr - kissé földhözragadt, vidékies - stílusában megfogalmazva, megtartva annak lényegét.
Az elfogadást, döntést a szervezőkre bíztam.

Levelek Anno Domini 

1.
Sziasztok!
Margittal ötleteltünk.... Kicsit aggasztó, hogy mindig leragadunk annál a pontnál, hogy igen, ki kellene valamit találnunk az oktatóknak.... hiszen, ha jól belegondolunk, ez az ő szülinapjuk...de valahogy nem jön az ötlet, és nem is tudom, kit lehetne ide még bevonnunk.... Csatoltam egy tákolmányt, mit szóltok egy ilyesmi (kicsit profibb kellene) oklevélhez, amit egy rövid szöveg (amit Margit vagy/és én írnánk) kiséretében adnánk oda minden oktatónak? Esetleg még egy csokor virág kiséretében? Puszi,
ismeretlen aláíró

I.
Közhírré tétetik,

Borozgatánk, beszélgeténk, s szó szót követ. Végre Margit előállt a farbával. Nem fér a fejibe, sőt könnyek szöknek a szemibe, mikor azon idea tölté el elméjét, hogy egy jottányit sem haladunk tovább annál, miszerint, a Művelt Tanító Uraknak, és Hölgyeknek kitelt egy újabb évük. Isten őket bünteté, és jutalmazá eme kerek esztendőkkel melyek száma kettő híjján egy tucat.
Ideáink messze kóborolnak, mi meg csak hallgatunk, mivel mán annyi lelkes cimborát, nagy gondolkodót, és világot járt embert vontunk be a diskurzusba - kik egyébként szívesen jöttek, mert borospincémnek hét vármegyében híre vagyon -, osszák meg kendtek elméjük tartalmát mivélünk.
Készíttessünk-é íródeákjainkkal, meg a Pécsi Püspök Úr Őszentsége kódexmásolóival passzusokat, mikben cirkalmatos betűkkel, körmönfontan dícsérhessük azon ők nagy tetteiket. Ezen cenzusok adományozását kísérhetnénk a mező illatos virágaival, hogy a termet és szívünket megtöltse azok mézédes illata.

Curirgum Oreo
Ennek a latinságnak ugyan nincs sömmi értelme, de íródeákom szerin – kinek e levelet lúdtollbamondám – így igen megmutatám híres észbéli képességeimet.


2.
meg az jutott eszembe, hogy ha olyan oklevelet akarunk,a min fotó van, Margit, kuldened kellene mindekirol egyet. Nekem azt hiszem, senkirol sincs csak ez az egy Ancsarol igy kulon.... Es meg egy kerdes...gyerekoktatokat is 'jutalmazunk'? Es NW oktatokat? ;-)))))))))))))
ismeretlen aláíró

II.
Felebarátim,

Hovatovább formálódik bennem az gondolat, miszerint azon kutyabőrökre kanyaríthatnánk az képmásokat is. Mindezidáig van nehány belöllük, de még így is hiányos mint Vajákos Birinéne fogazatja.
Osztán.
Jussa-é, eme passzus azon tanítóknak is, kik gügyögő csemetéjink szárba szökkenését segíték?
Osztán.
Mi tévők legyünk az Messzijárók Kirurgusaival?

Kelt mint fent, volt mint lesz


3.
Törjük erősen a fejünket (kezünket-lábunkat), hogy valamit kiötöljünk...valami keveset, de kedveset, mindenféle gondolat segít, vagy segíthet....
Csók: ismeretlen aláíró

III.
Kendtek,

Oly igen erőltessék kobakjukat, hogy a jövő pénteki igazságtévő napon a falu bírájával várjuk kendtek javasallásait.
Fűzfavessző jár az üres kézzel érkezőknek.

Kinek nem inge, ne vegye gatyára.


4.
Nem tudom többre, szebbre vagy jobbra gondoltatok-e: ha van valakinek egy lestrapált, hibás vagy a forgalomból kivont léce, amit "feláldoz", akkor azt esetleg aláírhatná mindenki. Egy ilyen falra szerelhető dísznek szerintem nagyon örülne. Ezzel az az egy gond lehet, hogy ha nagyon színes a léc, akkor nem látszanak az aláírások (ami egyébként alkoholos tollal egyszerű). Ennek az ajándéknak nagy előnye, hogy a legutolsó pillanatban is elkészülhet. Ha nagyon komolytalan, akkor bocs!
Egyébként aminek Anna most nagyon örülne, az a tábor után egy hét szabadság egy lakatlan szigeten. Ha valaki tud egy ilyet....
ismeretlen aláíró

IV.
Polgártársak, ahogyan azt a Rossebpier, vagy Róbertpier ( vagy ki tuggya miféle titulussal látá el őtet a pap a keresztvíz alatt, én nem tudhatám ) feltalálta, egyszóval Atyafiak.

Észbe nem kaphatom, fel nem érem, ennél mi lehet több, mi lehet gyönyörködtethetőbb mint nehány - az esztendők során patinássá koptatott – Lábszánkó.
Ezeket elvonhatánk az lurkóktól, kik még mindig siklanak vele. Osztán mindenek odakanyarítá Címzetit – melyet őseik szerzettek és kutyabőrön tárol -, Nevit – melyet édesszülei aggatának nyakába, meg az esperes úr szentesített-. Ámbátor, ha ama lábszánkó igen viseltes, akor a lúdtoll igen serceg rajta, a tenta meg szétfollik.
Az asszonynépek pletykái szérint – amelyekkel egymást traktálják a tollfosztóban meg a kukoricamorzsolás közepette – lovasfutár hozá a hírt miszerint Anna oly igen nagy becsben tartaná ama lehetőséget, hogyaszongya: félrevonula csendességbe a világhíres Ángélius Kook kapitán üres szigettyibe, melyen aztán lepihenhetne, mint őnagyságtok a vasárnapi ebéd után a diófa árnyékában.

Kelt az Úr akaratából, az én számból, a deák tollából


5.
Szia!
Léceket kapni a Rokon üzletbe kb. 10.000 Ft-t, régi 20 éveseket ( vadi új mind ) vagy falécet a vaterán, a beutaló macerásabb. Üdv:
ismeretlen aláíró

V.
Alázatos Szolgája,

Lábszánkákat vöhet kinek pénze vagyon, akár a decsi heti vásárba. Té s tova 8 garas 7 krajcár. Esetleg az Estván a décsi báró veje – ki felhagya a suszterséggel oszt ácsnak állt, mer igen jól fogja a keze a favésőt – farigcsálhatna jó gyantás fenyőbű lábszánkákat.

Kelt mint fent, volt mint lesz


6.
Nem rossz ötlet, de egy beutaló Annának is jónak tűnik! Orvosi vényre....vagy valami hasonlóra....
ismeretlen aláíró

VI.
Gladiétur,

Fáin idea, ámbátor hiszem ha látom. Anna őnagyságának a kirurgus kuruzslóm felírhatna mindenféle herbát, s küldhetné igen messze idegen orszába.

Anno Domini


7.
Sziasztok!
Én sikeresen eltörtem a lécem a télen, úgyhogy van 1 db piros Blizzard lécem, amit szívesen felajánlok e nemes célra! Persze, ha egy pár lécre gondoltatok, akkor nem jó az ötlet.
ismeretlen aláíró

VII.
Közhírré tétetik,

Mi Alsó- és Felsőhegyi Jankó, megmutatván Urunktól kapott képességeinket a falu apraja-nagyjának, mindenniknek szöme láttyára siklattam le a templomdombrul ama lábszánkókkal, mik az múlt esztendő során kerültek hozzánk az messzi északról. Történt vala, hogy a kettőből hármat csinájtam, de hát isten útjai kifürkészhetetlenek.
Tehát rendelkezék egy – akarom mondani három – rőtveres Hóförgeteg lábszánkóval. Amit szíves örömest felajánlok eme nemes célra.
Dehamégiscsak enné több szánkákra van kendteknek szüksége, akkó kikűdhetem a Lajos komám – a décsi bárót – ama templomdombra, hiszen ő sem ügyesebb nálam, meg a bort is gyengén bírá.

Kidobolá a Kisbíró


8.
Mind a két léc megvan. A törött vége kissé lifeg, de a falon tökéletesen mutatna. Fekete alkoholos filc szerintem jól látszik rajta, de ma este ki is próbálom. Péntek este tudom "szállítani".
ismeretlen aláíró

VIII.
Adjonisten mindenkinek,

Lábszánkák párossával kerestethetének uradalmamban. Az egyik miáltal megvált magamagátul igencsak kajlán liffeg rettentő nagy bánattyában. Minekutána ezen hiányosságától eltekinténk igen fájinul virítana gazduramék rátóti vadászkastélyában, a híres, hírhedt trófeák társaságában. A kandallótól sréhvizavéh úgyis igen hilyányos a díszelet.

Kelt mint fent, volt mint lesz


9.
Sziasztok!
Akkor a hallgatas beleegyezes ;-) Istvannal intezem a lecatvetelt. Arra gondoltunk Margittal, hogy akar azt is megtehetnenk, hogy az egyik lec itthon marad, amit az itthonmaradottak irna(to)k ala, ezt ertelemszeruen kesobb kapnak meg Annaek, a masik lecet pedig kivinnenk alairatni ;-) SOS kerdes! Kinek lenne kedve es ideje oklevelet gyartani Annaeknak? Nekem van template-em hozza, Margitnak lennenek fenykepei, de a format, szoveget, stb. ki kellene talalni minden oktatonak..... Hmm? (A mellekletben atkuldtem az osszedobott mintat) Koszi, ismeretlen aláíró

IX.
Fennségteknek,

Ágál-é valaki a következő idea ellen? Tanítóink az íródeákom cirkalmas betűivel kivirágosított papíruszon vétetnek meghívatásra miszerint:
Szent Iván napja táján, mikor már Lízi örömmel mosolyog le az ég boltozatjáról az embörfiára, no meg az asszonynépre, oszt ezek miatt már bírható a lét az rétnek közepin – bár ott nincs pipatórium -, no akkor összegyövénk egy arra alkalmatos helyen az Isten szabad ege alatt, valamely évszázados fa árnyékában és eszközölnénk egy dínom-dánom, eszem-iszomot.
Lenne ott néhány icce Aranyló Somlói bor – amelyet egyesek anyatejnek titulálnak -, meg vegyesen Tokaj híres leve és Villány vére.
Míg sülne a tűzön az ökör, a kappanok a fazekakban megpuhulnának a tárkonylevelek között, s a fácánhús is ízletes vörösre izzana a sütő bugyraiban, a szalonnacsíkok között. A rozmaringlevelekkel cirógatott pisztráng is csak nézne nézne, hogy mit is keresnek körüle a hagymakarikák, meg fokhagymagerizdek. Oszt a patak hűs vize helyett mé van olajba a forró renglibe. Kóstollásra elég lenne az idei kalbász meg sonka, amelyet a koca vetett le, még Böjtelő haván.
Na ilyenkor esik kedvire az embernek a diskurzus távoli, rég nem látott földiekkel, messzi rokonokkal, sógorokkal, komákkal.
Ahogy szokott, még banda is akadna, ha ígérnénk nékiek az őzgerincből, melyet a kistóti hajtáskor Lacfi gazduram olyan szépen lekanyarított a flintájával.

Kelt Böjtmás havában


10.
SOS kerdes! Kinek lenne kedve es ideje oklevelet gyartani Annaeknak? Nekem van template-em hozza, Margitnak lennenek fenykepei, de a format, szoveget, stb. Ki kellene talalni minden oktatonak..... Hmm? (A mellekletben atkuldtem az osszedobott mintat) Koszi, ismeretlen aláíró

X.
Tik mindannyian,

Kik nem kukorékoltok mint a kokas fekete fergeteg közeledte előtt a szemétdombon.
Üstölvést, hogy ne mondjam mihamarább, még hajnal előtt küldjétek íródeákjaitokat azon passzusokat cirkalmazni, mer a tenta igen lassan szárad manapság miótátul három napja esik.

Az úr sokadik esztendejében, mostazonnal


11.
Sziasztok!
Kiss Mariann vállalná, hogy vesz egy nagy parfé tortát holnap a Daubnernél és kivisszük. A torta az utat kibírja, után mélyhűtő! Még ma este választ kell adni Mariannak, mert holnap reggel intézné. Viszont, szintén Mariann ötlete, hogy már a táborban dugjuk össze a fejünket és csasztuskát, színdarabot ,stb.. állítsunk össze.
ismeretlen aláíró

XI.
Galudétur,

Mariska a Kissék jánya legelébb az cukormázas, bévültöltött csodaságot konyhájában megalkotá, urasági kocsissal küldeté, kinek lölkére köté, hogy az uton által lévő kátyúkat messziről kerülje, mer ha nem, megátkozza, és a pokolra kerül. Hehe. Szegény még nem tudá, hogy Szent Péter bé sem engedné a mennyeknek országába, mer igen csak haraguszik a notórius kártyásokra.

Amen


12.
Sziasztok!
Nem tudom, mi lett az eredmeny, csak most vagyok emailkozelben, de a vacsihoz fogunk szep nagy tortat kapni, en inkabb most az ajandekokra koncentralnek.
Ahol eddig tartunk:
- Regi regi regi reprint konyv minden oktatonak a labszankozasrol.
- Annaeknak alairt silec, ez persze minden oktatonak szolna, de talan
az irodaban lehetne a falra feltenni (ennek elhozatalat intezem...egyiket kivisszuk a taborba, masik itthon lesz valahogy alairatva, erre otlet?)
- Meghivas a nyari vacsira, grillpartira. Esetleg koltoi venaval megaldottak:
meghivo szoveg?
Tetszik az otlet? Irjatok meg legyszi, tudnom kell, benne vagytok-e.
Email, vagy telefon
Es nagyon szeretnenk meg valami szemelyre szolo oklevelet, vagy ermet csinalni/ csinaltatni.. Az oklevelhez esetleg szovegotletek (fenykepeket Margittal probaljuk megoldani)? Koszi, ismeretlen aláíró

XII.
Tekintetes Rendek,

Isten tudá csak, hogy ezen diéta millen határozatokat hozá, én ugyanis nem. Magam igen jó vendégségbe valék Kisbéren a Matyó Gábor bácsiná. Igen jót mulatánk hejuccse.
Az kerek esztendőfordúlás ünnepin, cukormázas étkek kerülnek az asztalokra, ezen okból erre több szó ne fordíttassék.
Hanem a juss! Na azzal mi lészen?
Eleddig áll a lajstrom az alábbi portékákból:
- Elsőre, Lábszánkó használatjáról kódex
- Másodjára, Lábszánkó maga, igaz több darabban
- Harmadjára, Igazi mulatság a virágos réten
- Negyedjére, - bár ez még bizonytalan, mint a májusi eső, vagy a kutya vacsorája – Medalionok

Éljen a nép, kivált a Főrendek.


13.
Sziasztok!
Nem lehetne csinálni az egyik szombati NW edzés után egy meglepetés-pót-10 éves bulit Annáéknak? Meg kellene szerezni a levelési listájukat és szétküldeni.
Szusza bácsi szülinapja is olyan hangulatos volt és mégiscsak minden a Normafához köti őket....
ismeretlen aláíró

XIII.
Alázatos Szolgájuk Jankó,

A heti vásár és a Messzirejárás után igen illenék, akár másodjára megünnepelni ama jeles napot.
Merhogymégiscsak oly igen jót mulattunk nevezett Szusza bácsi hét évtizedes születése napján.

Kelt mint fent, volt mint lesz


14.
Margittal beszéltük, hogy Annának jó lenne v.mi személyes, a NŐ-nek szóló? Zöld-kék-türkíz sál/pulcsi/blúz stb??
ismeretlen aláíró

XIV.
Figyelmezzetek!

Anna kiérdemelne maga magának valami vásárfiát az messzi külhoni országbul, mintpéldául tüzetokádó, sárkányt mintázó, türkizes hajszallag, vagy medallion. Vagymi.

Én szólottam


15.
Sziasztok!
Támogatok minden ötletet mind szellemileg, mind anyagilag!
A léc a falra szuper ötlet, bár mindenkinek nem jutna a falára. Kár, hogy nincs "klubhelyiség".... és ha feldarabolnánk azt az egyet és mindenkinek mindenki aláírná a darabját?felajánlom a flexem:)
ismeretlen aláíró

XV.
Méltóságaitok,

Kincstáramból kiutalok nevezett célból 100 azaz egyszáz aranyforintokat a „körmöci ménesből”.

Szignó : Matias Rex
Azárgyélussát!


16.
Sziasztok!
Köszönöm a visszajelzéseiteket! Örülök, hogy ti is ilyen lelkesek vagytok!
Híreim vannak:
1. holnapra legyártanak nekünk 10 érmet, síííífutóóósat! Jó lesz ezzel a felirattal?: 10 éves a Bozsik Sífutóiskola v. van vmi frappánsabb ötletetek?
2. Könyvek lezsírozva, kösziiiii Juli, Margit!
3. Vettem merített papírokat, arra a szép gyöngybetűinkkel ráírhatjuk a meghívót! Akár névre szóló is lehet, bát nem tudom, mennyi időnk lesz szombat este.....
Egyéb? ismeretlen aláíró

XVI.

Tekintetes Nemesurak és Úrasszonyok,

Áldassék a nevük szorgalmatosságukért. Az analesekbe a következők kerülnek majd az utókor okulására:
- Elsődleg, Lábszánkás medallionokat verettem az ötvössel
- Másodlag, Kódexek készülendenek
- Harmadrészt, tudós chemikusom, házi alkímistám – bár aranyat nem csinált, de – meríte papíruszokat, s a deákok is úgy döntöttek, hogy kihagyják a derest, inkább cirkalmaznak.

Ezen összeírás készült vala általam

Alsó- és Felsőhegyi Jankó által, tulajdon deákja libatollából

Epilógus
Az általam kiválasztott tesztszemélyeknek felolvastam ezen sorokat, és mindnek nagyon tetszett a dolog, de végül a felolvasásá nem történt meg, mivel valamiképpen mégsem illett bele az emlékest hangulatába. Ez azonban bátorságot adott és megígértem Zergének egy újabb cikket a Sztorizóba, a népek okulására.

Alsó- és Felsőhegyi Jankó deákja
Foltán Zoltán

sífutó táborok

Rogla
2014. december 27. -
2015. január 4.

Hohentauern
2015. január 24. -
február 1.

Ramsau
2015. február 21. - március 1.

Csorba tó
2014. március 11-15.