A sífutás eredeti neve lábszánkózás

Idézetek „ A lábszánkózás kézikönyve” című, 1896–ban kiadott könyvből.
Érdekes, hogy bár nem volt rá szabály, mégis sokáig kísérte a sísportot az a tény, ha valaki versenyszerűen űzte a sízést, az két szakágában is versenyzett. Például Magyarországon az első megrendezett síversenyek után ötven évvel, a legtöbb síugró sífutóversenyeken is indult. Még az én ifi koromban is akadt háromszámos versenyző.
A könyv szerzője leírja a Mürczuschlagban (A) rendezett lábszánkó versenysorozat történetét.
A lábszánkósok először a hosszabb távon versenyeztek (14.4 km), majd átmentek a lejtőre az elkészített pályára, „De azután jött a verseny java: az ugrás.” A síugróverseny eredményeit már ekkor pontozással egészítették ki, ami azt jelentette, hogy nem volt elég hosszút ugrani, de a levegőben repülést szépen kellett kivitelezni. A lesiklóversenyeket kieséses rendszerben bonyolították, és ebből adódóan a versenysorozat utolsó száma volt a legizgalmasabb.
Érdemes elolvasni a sífutás diagonál technikájának eredeti leírását a könyvből. Ekkor még egy vagy két botot használtak, és a sífutóellépésnek már itt is kiemelt szerepe volt.

Az idevágó idézet:
„Főszabály, hogy itt az előrejutást nem a lábak fölemelésével adjuk, mintha járnánk vagy futnánk, hanem azok váltogatott csusszantásával, miközben a talpfákat soha sem szabad a hóról felemelni. Ha tehát az állásból ki akarunk mozdulni, egyik lábunkat, pl. a balt, előre csusszantjuk, miáltal jobb lábunk hátra marad, de a lábujjak leszorítva lévén, sarkunk felemelkedik, ott helyzetbe jutván, mintha ez a láb hurokba akadt volna. Ebben a pillanatban a jobb lábat előrerántjuk s a bal elé siklunk, majd ismét a bal lábat csúsztatjuk előre s így váltogatva tovább,”
„két bottal felváltva történik az előre kapás, még pedig: bal láb – jobb bot, jobb láb – bal bot s így tovább.”

E csodás könyv szerzője: Chernelházi Chernel István az első magyar síversenyző.

sífutó táborok

Rogla
2014. december 27. -
2015. január 4.

Hohentauern
2015. január 24. -
február 1.

Ramsau
2015. február 21. - március 1.

Csorba tó
2014. március 11-15.