A sífutó-felszerelés fontos része a sífutócipő

Sokan síbakancsnak mondják, főleg mióta dupla anyagból készül, és már jobban hasonlít a lesiklócipőhöz.
A hatvanas években barátkoztam meg a sífutással. Fasí, nádbot, bőrből készült sífutócipő. Képzeljünk el egy egyszerű, magasított szárú, fűzős, bélés nélküli bőrcipőt. Bagarollal kezeltük, hogy minél később ázzon át. Szerkezetileg a felső része rá volt varrva a talprészre, ami a cipő orra felé egyre jobban kiszélesedett. Felülnézetből kockaformára volt vágva, pont olyan szélesre, mint a pofavas szélessége, így nem lötyöghetett a kötésben a cipő és a láb. A cipő kiszélesedett részét lehetett leszorítani a síhez egy úgynevezett egérrel, melyet a kakas rögzített. A kakason általában három rögzítési pont volt, hogy megfelelő erővel lehessen leszorítani a cipő szélét még akkor is, ha annak talpa a használat miatt már elvékonyodott. A pofavas vízszintes felületén volt négy kiálló kis tüske, melyek pontosan passzoltak a cipő talpára fúrt lukakba. Amíg ezek a lukak a használattól ki nem tágultak, pontosan illeszkedett egymáshoz az egész szerelvény.

A Finn gyártmányú cipőket évekig használtuk. Javításuk a magyar suszterek dolga volt. Talpalás, sarkalás után új lukakat fúrtunk a talpra. Voltak hazai próbálkozások is a gyártás terén, mígnem az Adidas előrukkolt egy csoda darabbal. A fehér csőrös cipő szára a boka alatt végződött. Magyarországon nem voltak géppel előkészített pályák, és sokszor a friss hó fél lábszárig ért. Az volt az ember érzése, mintha térdharisnyában, félcipőben futna órákig az erdei sí utakon. Olvadt, vizes hóban jól meg lehetett alapozni a reumát.

Hogy miért írom mindezeket? Nagyon gyakran kérdeznek meg, és kérnek tanácsot cipővásárlás terén. Had nyugtassak meg mindenkit, hogy a ma kapható új cipők nem áznak át, melegen tartják a lábakat ha mozgunk benne, és jól tartják a bokát. A legfontosabb amire érdemes figyelni, az a talp keménysége. Ha két kézzel meg lehet tekerni, propellerformára tudjuk hajlítani a talpat, akkor előfordulhat, hogy egy-egy lépésnél a sarok lecsúszik a síléc mellé. Az ilyen sífutócipő sok bosszúságot okozhat.
Húszezer forint körüli árnál feltétlenül ellenőrizzük a talp vastagságát, és ne felejtsük el, hogy a cipőt mindig kötéssel együtt vásároljuk.

sífutó táborok

Rogla
2014. december 27. -
2015. január 4.

Hohentauern
2015. január 24. -
február 1.

Ramsau
2015. február 21. - március 1.

Csorba tó
2014. március 11-15.