Atomic futósí

Mi, hazai sífutók a fából készült lécek korában alig hallottunk az 1955-ben, Ausztriában megalakult gyárról.
Az Atomic gyár eleinte szánkót, majd lesiklósíket gyártott. A legsikeresebb lesiklóversenyzők, akik elkötelezték magukat a gyár termékei mellett, Hermann Maier és Benjamin Raich.
Amikor a sífutólécek gyártása fa alapanyagról műanyagra váltott, az Atomic is beszállt a mind tökéletesebb modellek előállításának versenyébe. A furcsa nevű Atomic egyre jobb versenysíket gyártott, és mára már változatos, széles skálán kínálja jobbnál-jobb termékeit a sífutás szerelmeseinek.
A napokban kezdődő vancouveri téli olimpián Giorgio Di Centa a neves olasz sífutó indul a legújabb fejlesztésű Atomic versenysível.

A versenysík közül több típust is kipróbálhattam a Vasas sí klub segítségével.
Egységesen elmondható minden kipróbált sílécről, hogy könnyűek és formatervezettek. A klasszikus stílusra kialakított versenysínek a magas csőre a biztosíték, hogy ne pattanjon ki a sínyomból. Karcsúsága szembeötlő, és hajlékonysága folytán szépen veszi fel a pálya talajának íveit.
A szabadstílusra készült versenysík mindegyike nagyon könnyen vezethető. A talpnál lényegesen keskenyebb a felépítmény, ezért az élek oldal irányban teljes hosszban elállnak, innen a jó vezethetősége. Még kemény pályán sem mocorog az ember talpa alatt, és biztonságosan irányítható a kiálló élek miatt.
A tervezők mindent megtettek a sí könnyítésére, és valószínűleg a könnyítést kísérő érdekes ívek a stabilitást is növelik. A különböző modellek, és a pályákon látható több éves társaik jól bizonyítják tatósságukat.
Ha a gyári előírásnál kicsit hátrább szereljük a kötést (1- 2 cm ) még növelhető a gyorsaság.

Karbantartásuk megegyezik más futósík kezelésével. Érdemes gyakran waxolni, hogy a hó ne lúgozza ki a műanyag talpat. Tavasszal waxolt állapotban tegyük pormentes helyre, vagy tartsuk sízsákban.
A helyesen tárolt, jó havon, jó pályákon használt sportszer sokáig lehet kedvencünk havas téli napokon.

sífutó táborok

Rogla
2014. december 27. -
2015. január 4.

Hohentauern
2015. január 24. -
február 1.

Ramsau
2015. február 21. - március 1.

Csorba tó
2014. március 11-15.